בלוג

ירוק, נעים, פורח ומריח –  גגות / מרפסות / אדני חלון.

גינות גג ברחבי העולם זו תופעה מתרחבת בעולם, ומחיפוש זריז באינטרנט רואים כי השמיים הם הגבול בנושא. אבל רגע לפני שמחליטים לעשות לביתך גינות גג, כדאי
לנשום עוד נשימה, לשחרר CO2 ולהרגיע את הארנק. גינת גג מעוצבת בודאי איננה לכיסו או לצרכיו של הסטודנט הממוצע.

אבל בכדי לגנן את אדן החלון של המעונות או את המרפסת הקטנה של הדירה השכורה לא חייבים להסתבך!!! צריך רק מספר כללים מנחים, געגוע לאדמה ולצמח, קצת מים, ואהבה לעניין וכמובן – גם צמחים.

אז מהם הכללים הראשונים ליצירת גינות ירק ?

  1. הכר את אדן החלון שלך לאורו ולרוחבו: מהי כמות האור שיקבל הצמח אותו תגדל? האם יש שמש בכל שעות היום (מתקיים רק בגגות), האם החלון פונה צפונה ויש אור רק בשעות בוקר מוקדמות? (שמש חלקית בז’רגון הגינון)  האם החלון דרומי והאור בו בשעות אחר הצהריים?

יש לספור את מספר השעות בהן חשוף החלון לאור. לכך יש כמה אפשרויות. בגג, אם איננו מוצל מבניינים אחרים, יש שמש של הצהרים עם חום ואור רב לצמחים. לעומת זאת אדן חלון שמוצל קבוע על ידי מבנה או על ידי עץ, ואין קרינה ישירה בשום שעה, יחשבו כצל מלא.

  1. מה אני מבקש מהצמחים שאני מגדל?

האם אני מחפש תועלת- “תן לי ואתן לך”? כלומר, טיפול בעד תה או למען איזה עגבנייה לרפואה?

או אולי קשר של “חיה ותן לחיות”? כלומר אני אואיל בטובי לדשן אותך אם לא אהיה בתקופת מבחנים, אתה תגדל ולא תבלבל את המוח?

ואולי אפילו קשר כובל של שיעבוד? אני אשקה, אנכש, אדשן, אאוורר- ואתה תהיה יפה, שותק ופורח?

אתה תצטרך לבחור בהתאם לרצונותיך ואדן החלון שלך צמחים שיעמדו בדרישה שתציב. בכל משתלה אפשר לקבל יעוץ בעניין צמחים מתאימים וגם לראותם, ואפשר להעזרגם ברשימת הצמחים החביבים עלי בסוף המכתב.

  1. בחר מיכל הולם: באיזה מיכל להשתמש?

צמחים אינם זקוקים למיכל ענקי (אני מקווה שאינכם מתכוונים לגדל את עץ ה”באובב” האפריקאי במרפסת, (בעל הבית לא ישמח והנסיך הקטן לא פה לעזרתכם), אבל הם כן זקוקים למקום בו יוכלו לפתח את בית השורשים ולכך יש צורך במיכל בעל גודל סביר. רצוי לפחות 30 ס”מ גובה,  כך שהמים המצטברים בתחתית המיכל לא יגעו בשורשים. כמו כן רצוי מיכל מחומר מבודד או בצבע לבן לשמור על טמפרטורה נוחה.

  1. הרכב לך אדמה: אדמה, או מה מרכיב את מצע שתילה?

אדמה היא איננה רק אדמה, אלא תערובת של חומרים שמטרתם להבטיח את האוורור של מצע הגידול, ואת היכולת של הצמח לנשום לקבל מים ומינרלים. המצע המסחרי במשתלות מורכב בעיקר מהחומרים הבאים:

סיבי קוקוס- סיבים מאווררים ובעלי אחיזת מים טובה.

כבול- לתערובת שכבול הבסיס שלה מאוד מסוכן שתתייבש עד הסוף ויש להמנע מכך

פרלייט וורקוליט- חומרים מלאכותיים בעלי ניקוז מצוין אבל אינם מכילים חומרי מזון. ספוגים- תערובת המכילה ספוגים מעידה על ערך נמוך. הם מיותרים! המנעו מלרכוש תערובת כזאת.

תערובת טובה תכיל שילוב של סיסי קוקוס, פרלייט או ורמקוליט כבול וקומפוסט. כאמור, מומלץ להתייעץ עם המשתלה, זאת לא בושה! וגם לא נחשב כקבלת הנחיות דרך, לגברים שבינינו.

  1. הוסף טיפולים משלימים: מה הטיפול בצמחי מיכלים כולל?

השקיה, דישון, אוורור ושתילה. גם גיזום יידרש, ואפילו עמידה של 5 דקות בכל יום להתבשמות ומדיטציה. מי שמנגן יכול גם להנעים את זמנו של העציץ בנגינה של מוזיקה לפי טעמו ואופיו של הצמח.

א.      השקיה: בשוק קיימות היום טפטפות זעירות ומתזים זעירים.  צמחים במיכלים יעדיפו השקיה איטית ומועטה על פני הצפה (אלא אם כן בחרתם לגדל אורז). מים צריכים להינתן לאט מעט ולאורך היום. מאחר וברור לי שרק המחשבה להרכיב מערכת כזאת שאי אפשר לבנות אותה במחשב מדכא את יצר הגידול שלכם, אני ממליצה לשים לב ותזכורת להשקות את הצמחים לעיתים קרובות, אבל לעשות את זה לאט ולשמור מלהציף את הצמח האהוב. אין להשקות לפני שהמצע התייבש. (תחתית העציץ בדרך כלל תכיל מים, לכן רצוי לפזר טוף לפני ששמים מצע בעציצים) מזכירה את ההמלצה להשתמש במצע מאורר.

ב.      האור, בסעיף זה עליכם להתאים צמח לתנאי האור שלכם. צמחים הם יצורים מאוד לא סתגלתניים ויסרבו לשנות את הרגליהם, גם אם תבקשו מהם יפה. לא כדאי לנסות אותם – הם מאוד עקשנים ונוטים לאובדנות.

ג.       דישון, ידוע שאם אין קמח אין תורה (או לחם, הבנתי שזה הביטוי החדש?) אז אם אין דשן אין צמח! צמחי מיכלים חייבים דישון קבוע. במערכות ההשקיה מוסיפים מערכת דישון אוטומטית, אבל אנחנו נסתפק בדשן איטי. בשוק יש מגוון רחב של דשנים מסחריים וכולם טובים אם רק מוסיפים אותם לצמחים כסדרם.

ד.      כמה טיפים נוספים: המים שלנו הם מים כבדים ולכן יש לשטוף את המצע מעודפי המלחים אחת לשבוע שבועיים, אלא אם כן אתם משקים בבריטה או במי המזגן. יש מכשיר נחמד בשוק לחובבי הגאג’טים  לבדיקת לחות הקרקע ונקרא טנסיומטר. על השכבה העליונה של המצע לפעמים נוצרת שכבה אטומה, כדאי להפוך את האדמה בעדינות בידיים או עם כלי עזר, העיפרון שלכם יכול לעשות את העבודה אבל כדאי להימנע משימוש מעיפרון מיכני או אייפון.

  1. בחר את הצמח שלך: אחרי שהכנו את המיכל ואת המצע ומצאנו מי ישקה

את העציצים בעונת הבחינות- עלינו ללכת לבחור את הצמחים. פתחתי בשאלה איזה סוג גנן אני ומה אני מבקש לגדל, אבל בתקווה שאתם פתוחים להצעות, אתן לכם המלצות משל עצמי.

א.      שילוב תועלת ונוי: קל יותר לגדל צמחים שיש בהם תועלת. אני ממליצה לשלב גידול צמחי תבלין יחד צמחי נוי באותה אדנית. במיכל מטופל היטב, הצפיפות אינה מהווה בעיה קשה ואפשר לשתול את הצמחים גם במרחק של 20 ס”מ זה מזה . זכרו שצמחי התבלין זקוקים לשמש לפחות חצי יום כך שחלון דרומי מואר היטב יספק את צרכיהם אל חלון צפוני עלול להיות דל מדי בשעות שמש (אם הצמח הופך להיות חיוור, גבוה ודק רצוי להעבירו מקום). נוסיף לצמחי תה גם צמחים עם עלווה בצבעים שונים, דוגמת מיני הנדונוניות ועלוותם האדומה, הסביון המלבין ועליו האפורים, דם המכבים ועליו המוזהבים וכן עלים ירוקים כגון הסיגל וקיסוס החורש.

ב.      צמחים לחלון מואר: הפלרגון, המוכר בשמו העממי גרניום, פורח מצוין ואוהב אור. טיפול בו מצריך הורדת פרחים מתים ועלים פעם בשבוע, פעילות מצוינת להפסקה והתרעננות תרגיל חדו”א לחברו.

וכמובן, יש עוד רבים וטובים, המגוון של הצורות והבצעים הוא אין סופי!!! זכרו שגם גינת הגג המפוארת ביותר התחילה באדנית צנועה בחלון המעונות.


מים בהשקייה ושימוש נבון

בעונת הקיץ הטמפרטורות גבוהות והלחות גבוהה. תנאים אלה גורמים לרמת התאיידות גבוהה.
אין להסיק מהמראה של הצמח בצוהרי היום כי הצמח חסר מים יש לבדוק את מצב הגינה לקראת ערב.
השקיה תעשה רק בשעות שאין רוח ואין שמש רצוי בשעות הבוקר המוקדמות מאוד.

המשרד לאיכות הסביבה נותן המלצות לכמות המים בליטרים למ”ר ביום המתאים לכל איזור.
לדוגמא באזור ההר:
דשא יושקה ב-4 ל’ מים למ”ר ורווח ההשקיה 10 ימים ויותר.
פרחים עונתיים (כדאי לצמצם ולגדל רק בעציצים כנקודות צבע בגן) יושקו בכ-4.5 למים פעמיים בשבוע
שיחים ועצים יושקו פעם בחודש ב-1 ליטר למ”ר (לפי השטח שתופסת נוף העץ/שיח)

כדאי לחפות את הגינה בשכבה עבה של שבבי עץ, טוף, חלוקי נחל למיניהם, סלעי בזלת מהרי הגולן, שברי טרקוטה, קליפות עץ אורן, אדני רכבת, גרניט, חצץ וכד’ על מנת לשמור על לחות האדמה ולמנוע אידוי.
חשוב לבדוק את פיזור הממטרות המשקות את המדשאה אחת לחודש. על מנת לנטרל סיבות לבזבוז כמו פיות סתומות אי אחידות בהשקיה וכו לפזר על הדשא כוסות ולראות אם הדשא כולו מקבל מנה אחידה ולכוון בהתאם.
הדשא יחזיק מעמד גם אם יהיה קצת צהוב בחורף הבא הוא יתאושש כך שאין לדאוג לו גם אם הוא מעט דהוי להפך יש לעודד את המראה הצהוב ולהפכו למראה האופנתי החדש.

שעות ההשקיה המותרות על פי חוק הן: בין 19:00 – ל-7:00 בבוקר אך ממומלץ על שעות הבוקר כך שתמנע לחות על העלים ומשיכת מזיקים.
את הדשא יש לכסח בשעות הקרירות למניעת איבוד מים ולא לדשן לעידוד גדילה
דשא גבוה מחפה יותר טוב דשא נמוך מאבד פחות מים.
ניתן להשתמש בחנקת אשלגן לתחזוק בזמן עקת הקיץ – לפזר לפני השקייה .

וכמובן, ניתן לאסוף את מי המקלחות בעיקר את המים הקרים לדלי ולעשות בו שימוש להשקיית העציצים.
כמו כן מי המזגנים נקיים ומומלצים להשקיה.